Bazaar – Alışveriş Ve Yaşam Dergisi

Az pişmişse asla!

admin 04 Nisan 2020 Genel Yorumlar Kapalı
Az pişmişse asla!

1_800x450

Evde, dışarıda yemek yerken sık tercih edilen kıymanın bozuk olup olmadığı nasıl anlayabiliriz? Renk, koku ve dokudaki değişikliklerden yola çıkarak uygulayacağınız basit birkaç basit teknik ile kıymanın durumu ile ilgili fikir sahibi olmak mümkün! İşte sizi olası hastalıklardan koruyacak kıymanın bozuk olduğu anlamanın 4 kolay yolu…

Rengini kontrol edin

Çiğ kıymanın iç kısmı hava alamadığı için gri-kahverengi renkte olabilir. Bu kıymanın bozuk olduğunu göstermez. Ancak kıymanın dış yüzeyi gri ya da kahverengiye dönmüşse o kıymayı asla tüketmeyin! Çünkü bu, kıymanın kokuşmaya başladığını gösteren bir işarettir. Unutmayın; çiğ kıymanın dış kısmı her daim parlak kırmızı, iç kısmı da kahverengimsi olmalı.

 

Dokunarak kıvamına bakın

Eti kontrol etmenin bir başka yolu da dokunma testi yapmaktır. Eğer kıyma, elinize aldığınızda yapışkan bir his bırakıyorsa bu, bozulmaya başladığı anlamına gelir. Ayrıca çiğ ya da pişmiş olması hiç fark etmeksizin kıymanın yapışkan bir dokuya sahip olması, bozulmanın işaretidir; onu hemen atın! Bakterilerin bir yüzeyden diğerine yayılmasını önlemek için de çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.

Koku testi yapın

Koku testi, etin bozulup bozulmadığını belirlemenin en kolay ve hızlı yoludur. Taze kıyma kokusu zar zor algılanır ancak kokuşmuş et, çürük yumurta gibi kokar. Tabii ki her zaman o keskin kokuyu duyamayabilirsiniz. Böyle durumlarda kıymanın renk ve dokusundaki değişimlere göre karar verin.

Son kullanma tarihine bakın

Son kullanma tarihi, ürünün ne zaman kötüleşmeye başlayacağını gösterir. Yani yiyecekler bu tarihten önce en iyi tada ve kaliteye sahiptir. O nedenle kıyma alırken ürün etiketini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Kıymayı dondurucuda 4 ay, buzdolabında ise 2 gün saklayabileceğinizi hatırlatmakta fayda var. Ve siz siz olun kıymayı asla oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin!

Etin bozulmasına neden olan bakteriler genellikle zararlı olmasa da hastalığa neden olan diğer mikroorganizmalar çoğaldığında durum tehlikeli bir hâl alır. Bu nedenle hastalık riskinizi azaltmak için her zaman az pişmiş kıymalı ürünler yemekten kaçının.

2_800x450

Begen Paylas !

Yazar

Comments are closed.